• icon-alt241 055 5102
  • icon-alt
  • icon-alt
  • icon-altΣτείλτε μήνυμα
  • icon-altΒουλγαροκτονου 8A,Λάρισα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική κατάσταση που συνοδεύεται με καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, αναδιαμόρφωση του οστού με ταυτόχρονο σχηματισμό οστεόφυτων (άλατα) και δευτερεύοντα στοιχεία φλεγμονής. Η πιο συχνή μορφή της, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών σε ποσοστό μέχρι και 50%.


Τέσσερα είναι τα βασικά ερωτήματα που αφορούν στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος:

Ποια ηλικία παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο;
Μπορεί οι νέοι άνθρωποι να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;
Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζει στοιχεία κληρονομικότητας;
Ποιοι επιπλέον παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας του γόνατος;

Η πιο συχνή αιτία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι η μεγάλη ηλικία. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας σε μικρότερη ηλικία:

Παχυσαρκία. Το αυξημένο βάρος σώματος αυξάνει τις πιέσεις σε όλες τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα. Υπάρχουν ενδείξεις για διπλή επίδραση του αυξημένου βάρους στην καταστροφή της άρθρωσης τόσο λόγω μεταβολικών παραγόντων όσο και λόγω μηχανικών πιέσεων.
Κληρονομικότητα. Υπάρχουν γενετικές μεταλλάξεις όπως η κωδικοποίηση του κολλαγόνου των χονδροκυττάρων, που μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευαίσθητο στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε σχέση με κάποιον άλλο. Ακόμη μπορεί να ενοχοποιηθεί και για αλλαγές στο σχήμα των οστών γύρω από τα γόνατα. Γυναίκες με γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα έχουν αυξημένη πιθανότητα να δουν τις κόρες τους να αναπτύσσουν την ίδια πάθηση.
Φύλο. Οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες.
Αθλητισμός. Οι αθλητές που ασχολούνται με οποιοδήποτε άθλημα, ιδίως με τον στίβο, με το ποδόσφαιρο, το βόλει και το τέννις έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες λόγω των επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών του γόνατος.
Επαγγέλματα. Οι εργαζόμενοι, που απαιτείται να γονατίζουν ή να επαναλαμβάνουν συνεχώς κινήσεις της άρθρωσης του γόνατος με κάμψη-έκταση, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, προκαλούν επαναλαμβανόμενες μικρές κακώσεις που οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα πρώιμα.
Άλλες ασθένειες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αιμοχρωμάτωση, η ουρική αρθρίτιδα, η νόσοςWilson και άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα και επομένως και του γόνατος.

Εργασίες έχουν δείξει ότι η άμεση διάγνωση της κάκωσης-βλάβης του γόνατος και η κατάλληλη αντιμετώπιση και αποκατάσταση μειώνει τον κίνδυνο επανατραυματισμού και μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας μελλοντικά.

Συμπτώματα

Αν αισθανθείτε πόνο στην άρθρωση του γόνατος, ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας, δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης (δυσκαμψία) κατά την διάρκεια της ανάπαυσης, αστάθεια του γόνατος (κριγμό) ή εμφανίσσεται πρήξιμο (οίδημα) ή μείωση του μεγέθους του ποδιού (ατροφία μυών) θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ειδικό γιατρό της επιλογής σας.