• icon-alt241 055 5102
  • icon-alt
  • icon-alt
  • icon-altΣτείλτε μήνυμα
  • icon-altΒουλγαροκτονου 8A,Λάρισα

Η εμφάνιση της οσφυαλγίας σε εφήβους δεν θεωρείται πολύ συχνή σε σχέση με τους ενήλικες αλλά είναι υπαρκτή και προκαλεί αυξημένη ανησυχία στους γονείς.

  • Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την οσφυαλγία στους εφήβους;
  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να προστατεύουν τους εφήβους;
  • Πως προλαμβάνεται αυτή η κατάσταση;

Οι έφηβοι έχουν πιο ευλύγιστο μυικό και συνδεσμικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες, με αποτέλεσμα ένα επεισόδιο οσφυαλγίας να εμφανίζεται πιο σπάνια. Πάντως η παρουσία οσφυαλγίας στην παιδική ηλικία συνδυάζεται με αυξημένη πιθανότητα επεισοδίων οσφυαλγίας και στην ενήλικη ζωή. Πολλοί κλινικοί γιατροί πιστεύουν ότι η οσφυαλγία στους εφήβους οφείλεται στην κορύφωση της σωματικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας λόγω αθλημάτων, εργασίας ή χόμπι. Οι κύριες αιτίες της εφηβικής οσφυαλγίας είναι η μυική ή συνδεσμική διάταση της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Παράγοντες που αυξάνουν την συχνότητα εμφάνισης οσφυαλγίας που οφείλεται σε συνδεσμική-μυική κάκωση είναι :

  1. Τραυματισμός κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Όλα τα αθλήματα μπορούν να ενοχοποιηθούν για την εμφάνιση οσφυαλγίας, κυρίως όταν δεν γίνεται σωστή εκγύμναση με προθέρμανση, σωστές διατάσεις και σωστή ενδυνάμωση. Συνήθως βελτιώνεται μετά από μικρής διάρκειας ανάπαυση. Κάθε τραυματισμός που περιορίζει την καθημερινότητα του εφήβου ή που παραμένουν τα συμπτώματα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων, θα πρέπει να εξετάζεται από ειδικό ιατρό.
  2. Τραυματισμός από υπερχρήση-συνεχώς επαναλαμβανόμενες κινήσεις σώματος κατά την διάρκεια του 24ωρου, για παράδειγμα χρήση ποδηλάτου με λάθος τρόπο, χρήση skateboard ή δραστηριότητες με απότομα τινάγματα και πτώσεις.
  3. Χρήση σχολικού σακιδίου με αυξημένο βάρος. Πολλοί μαθητές χρησιμοποιούν σακίδιο και μεταφέρουν τα πράγματα τους φορώντας το σχολικό σακίδιο στον ένα ώμο ή δεν χρησιμοποιούν καθόλου τους ιμάντες του σακιδίου. Το μέγιστο βάρος που μπορούν να σηκώνουν οι μαθητές με το σχολικό σακίδιο, χωρίς να επιβαρύνουν την μέση τους, είναι 20 με 25% του βάρους του σώματος τους.

Συνήθως η οσφυαλγία στους εφήβους είναι παροδική και αθώα και υφίεται γρήγορα. Στην περίπτωση της συνδεσμικής-μυικής κάκωσης της οσφύος είναι απαραίτητη η σωστή θεραπεία με χρήση φαρμακευτικής αγωγής, συνεδριών περινευρικών εγχύσεων -perineural injection therapy by Lyftogt,συνεδριών φυσικοθεραπείας για την αναχαίτιση του πόνου, της φλεγμονής και του οιδήματος και την επανεκπαίδευση σωστής στάσης σώματος και ενδυνάμωσης του. Η βελτίωση είναι άμεση. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνει επιπλέον κλινική εκτίμηση, πιθανή απεικονιστική -διαγνωστική προσέγγιση (ακτινογραφίες οσφυικής μοίρας, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος) και αντίστοιχη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Άλλες αιτίες οσφυαλγίας, πιο σπάνιες και επικίνδυνες, σε εφήβους είναι:

  • Σπονδυλόλυση, , σπονδυλολίσθηση ή κάταγμα σπονδύλου από καταπόνηση (λόγω επαναλαμβανόμενων φορτίων κάμψης και έκτασης του σώματος χωρίς συγκεκριμένο τραυματικό γεγονός).
  • Αν παρουσιαστεί αυξημένος πόνος στη μέση, επίμονος, που ξυπνάει τον έφηβο κατά την διάρκεια της νύκτας, θα πρέπει να υποψιαστούμε την σπονδυλίτιδα, φλεγμονώδη δισκίτιδα, αραχνοειδίτιδα, φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, κακοήθεια (όγκο στην σπονδυλική στήλη) ή αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.
  • Είναι δυνατή η παρουσία ήπιου πόνου στην μέση, με αυξημένη λόρδωση οσφύος και συνοδή κύφωση (καμπούρα) θώρακος στην περίπτωση της νεανικής κύφωσης ή νόσου του Scheuermann.