• icon-alt241 055 5102
  • icon-alt
  • icon-alt
  • icon-altΣτείλτε μήνυμα
  • icon-altΒουλγαροκτονου 8A,Λάρισα

Ένας χρόνιος πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από βλάβη στην αυχενική χώρα-cervicogenic headache.

 Η κεφαλαλγία είναι συνήθως μονόπλευρη, πηγάζει από τον αυχένα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στην κροταφική περιοχή του κεφαλιού. Ο πονοκέφαλος αρχικά παρουσιάζεται ως μικρής διάρκειας επεισόδια και στη συνέχεια εξελίσσεται σε έναν σχεδόν συνεχή πόνο- ημικρανία. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τις κινήσεις του αυχένα ή μια συγκεκριμένη θέση του, μπορεί επίσης να προκληθεί με την εφαρμογή πίεσης στο πίσω μέρος του αυχένα ή στη σύστοιχη ινιακή χώρα. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, ζάλη, θολή όραση, εμβοές, ευαισθησία στο φως ή στους ήχους ή πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Αιτίες

Οφείλεται σε πίεση αυχενικών ριζών, σπονδυλικών αρτηριών, ινών του συμπαθητικού, σε σπασμό των μυών της περιοχής του ινίου και σε οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις των αυχενικών αρθρώσεων

Διάγνωση

Λήψη του ιστορικού, Κλινική εξέταση, Διαγνωστικές εξετάσεις

Αντιμετώπιση

  • Περινευρικές εγχύσεις- Lyftogt PI.T. Η θεραπεία-Lyftogt PI.T- επιτελείται με μια σειρά μικρών εγχύσεων αμέσως κάτω από το δέρμα, χρησιμοποιώντας φυσικά ( natural) συστατικά. Οι εγχύσεις στοχεύουν σε οδυνηρές περιοχές όπου τα νεύρα –c fibers είναι ευαίσθητα και προκαλούν πόνο. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και αναπτύχθηκε σημαντικά από τον Δρ. John Lyftogt. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις εγχύσεις της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ένα ρυθμισμένο διάλυμα δεξτρόζης 5%, με ουδέτερο pH 7.4.
  • Προλοθεραπεία: η εκφυλιστική νόσος των αυχενικών σπονδύλων και η συνδεσμική χαλάρωση στην περιοχή του αυχένα επουλώνονται γρηγορότερα και σταματάει η πρόκληση του πόνου. Εκτελείται με ενέσεις διαλύματος dextrose 15% ή 25% στα σημεία του πόνου στοχεύοντας στους αδύναμους τένοντες και συνδέσμους στην περιοχή του αυχένα
  • Κινησιο-επίδεση και
  • Θεραπευτική άσκηση μπορεί να ωφελήσει το σύνολο των πασχόντων από κεφαλαλγία, που οφείλεται σε βλάβες του αυχένα.

Πρόληψη

Ωστόσο, όπως πάντα, βοηθάει η υγιεινή διατροφή, η σωστή στάση σώματος, η γυμναστική, ο καλός ύπνος, η μείωση του συνολικού άγχους και εν κατακλείδι η καλή ποιότητα ζωής.

Ο πόνος στον αυχένα και στην πλάτη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι. Η συχνότητα ενός τουλάχιστον επεισοδίου αυχεναλγίας στις ηλικίες των 25-29 ετών είναι μεγαλύτερη από 30% στον ενεργό πληθυσμό των ΗΠΑ , ενώ αυτό το ποσοστό πλησιάζει το 50% σε άτομα ηλικίας πάνω από 45 ετών.

Συνήθως ο πόνος στον αυχένα και στην πλάτη έχει περιορισμένη διάρκεια και υποχωρεί με ανάπαυση, με τοπικά επιθέματα (θερμά και ψυχρά) και με απλά αναλγητικά.

Που οφείλονται τα επεισόδια αυχεναλγίας;

  • Η συνεχής υπερέκταση-διάταση των μυών και των συνδέσμων της αυχενικής και άνω ραχιαίας περιοχής οδηγεί σε φλεγμονή, οίδημα και μυικό σπασμό .
  • Πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), που προκαλεί ερεθισμό των νευρικών αυχενικών ριζών.
  • Τραυματισμός αυχένος με αποτέλεσμα απότομη διάταση των μυών και συνδέσμων του (μυική θλάση).
  • Αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα δηλαδή χρόνια εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με οστεόφυτα (άλατα), οστικές γέφυρες, στενό σπονδυλικό σωλήνα με πίεση πάνω στις μήνιγγες και στις υπόλοιπες νευρικές δομές του αυχένος.
  • Φλεγμονές της σπονδυλικής στήλης με διάβρωση και καταστροφή των επιφυσιακών πλακών (cervical facet joint inflammation).
  • Όγκοι του αυχένα ή του οπίσθιου κρανιακού βόθρου.
  • Σύνδρομο θωρακικής εξόδου.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.α.
  • Άλλες δομές που προκαλούν πόνο στον αυχένα είναι: η άρθρωση του ώμου, η καρδιά και τα στεφανιαία αγγεία, η κορυφή του πνεύμονα, το διάφραγμα- η οισοφαγοκήλη-το πεπτικό έλκος, η κροταφογναθική άρθρωση, διαταραχή οποιουδήποτε σωματικού ή σπλαχνικού οργάνου (προκαλεί ερεθισμό των αυχενικών ριζών), η αυχενική λεμφαδενίτιδα, η νόσος Paget, η οστεομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα.

Πως εκδηλώνεται η αυχεναλγία;

  1. Πόνος στον αυχένα,στους ώμους ή στα άνω άκρα.
  2. Δυσκαμψία με συνεπακόλουθο τον περιορισμό της κινητικότητας του αυχένος-ώμου-αγκώνα και συχνά παραμόρφωση του αυχένος σε θέση κάμψης.
  3. Αιμωδίες-υπαισθησία-μυική αδυναμία άνω άκρου, συχνά.
  4. Κεφαλαλγία σε μεγάλο ποσοστό.
  5. Ζάλη-αίσθημα τάσης αυχένος.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε επεισόδια αυχεναλγίας, που οφείλονται σε κακή στάση σώματος και υπερέκταση -υπερχρήση των αυχενικών μυών;

  • Αποφεύγουμε να κοιμόμαστε μπρούμυτα (σε πρηνή θέση πάνω στο στομάχι με υπερέκταση του αυχένα-stomach sleepers).Η ιδανική θέση του αυχένα κατά την διάρκεια του ύπνου είναι η ύπτια θέση σώματος (ανάσκελα) ή η πλάγια θέση με τα χέρια κάτω από το επίπεδο του ώμου.
  • Θέση σώματος-αυχένος κατά την διάρκεια παρακολούθησης τηλεόρασης. Πολλές φορές ξαπλώνουμε στην άκρη του καναπέ με το κεφάλι γυρισμένο προς την τηλεόραση, με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκληθεί αυχεναλγία ιδίως αν αποκοιμηθούμε στη συγκεκριμένη στάση. Καλή θέση σώματος και αυχένος χρειάζεται ακόμη και όταν ξεκουραζόμαστε.
  • Θέση οδήγησης αυτοκινήτου. Πολλοί άνθρωποι ρυθμίζουν τη θέση αυτοκινήτου σε λάθος γωνία με αποτέλεσμα την ώθηση της κεφαλής μπροστά για να οδηγήσουν. Τοποθέτηστε τη θέση πιο κοντά στο τιμόνι ώστε να υπάρχει καλή στήριξη του αυχένος από το προσκέφαλο του αυτοκινήτου και τα χέρια να είναι χαλαρά και κοντά στο τιμόνι.
  • Θέση σώματος στην εργασία. Αν ξοδεύετε πολλές ώρες στο γραφείο, προσπαθήστε να κάθεστε σωστά. Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Να κάθεστε σωστά στην καρέκλα με στήριξη της οσφύος , χωρίς ώθηση της κεφαλής μπροστά, τα χέρια με μικρή κάμψη στο ύψος των αγκώνων και τα πόδια να στηρίζονται στο έδαφος ή σε ειδικό υποπόδιο. Αν χρησιμοποιούμε συχνά τηλέφωνο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ακουστικά κεφαλής ώστε να μην πλαγιώνουμε το κεφάλι για να συγκρατούμε το τηλέφωνο στον ώμο. Συχνά θα πρέπει να κάνουμε διατάσεις αυχένος ώστε να αποφεύγουμε μυικό σπασμό της περιοχής.
  • Άγχος. Πολλοί άνθρωποι σφίγγουν τους μυς του αυχένος και της πλάτης όταν είναι αγχωμένοι με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επεισόδια μυικού σπασμού -φλεγμονής και αυχεναλγίας.
    Προσπαθήστε να μειώσετε την ένταση και το στρες στη δουλειά και στο σπίτι, να κάνετε ασκήσεις διατάσεων-χαλάρωσης και μαλάξεις με τοπικά θερμά ή ψυχρά επιθέματα, να διακόψετε το κάπνισμα (επιβραδύνει την επούλωση της βλάβης) και να ασκήστε τακτικά, κυρίως με περπάτημα.

Αν επιμείνουν τα συμπτώματα και δεν έχετε βελτίωση της κατάστασης μετά από χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό γιατρό της επιλογής σας.