Ημικρανία-αυχενικό σύνδρομο-νέα θεραπείαΈνας χρόνιος πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από βλάβη στην αυχενική χώρα-cervicogenic headache.
 

Η κεφαλαλγία είναι συνήθως μονόπλευρη, πηγάζει από τον αυχένα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στην κροταφική περιοχή του κεφαλιού. Ο πονοκέφαλος αρχικά παρουσιάζεται ως μικρής διάρκειας επεισόδια και στη συνέχεια εξελίσσεται σε έναν σχεδόν συνεχή πόνο- ημικρανία. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από τις κινήσεις του αυχένα ή μια συγκεκριμένη θέση του, μπορεί επίσης να προκληθεί με την εφαρμογή πίεσης στο πίσω μέρος του αυχένα ή στη σύστοιχη ινιακή χώρα. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, ζάλη, θολή όραση, εμβοές, ευαισθησία στο φως ή στους ήχους ή πόνο στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Αιτίες

Οφείλεται σε πίεση αυχενικών ριζών,  σπονδυλικών αρτηριών, ινών του συμπαθητικού, σε  σπασμό των μυών της περιοχής του ινίου και  σε οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις των αυχενικών αρθρώσεων

Διάγνωση

Λήψη του ιστορικού,  Κλινική εξέταση, Διαγνωστικές εξετάσεις 

Αντιμετώπιση

Περινευρικές εγχύσεις- Lyftogt PI.T. Η θεραπεία-Lyftogt PI.T- επιτελείται με μια σειρά μικρών εγχύσεων αμέσως κάτω από το δέρμα, χρησιμοποιώντας  φυσικά ( natural) συστατικά. Οι εγχύσεις στοχεύουν σε οδυνηρές περιοχές όπου τα νεύρα –c fibers είναι ευαίσθητα και προκαλούν πόνο. Εφαρμόστηκε  για πρώτη φορά και αναπτύχθηκε σημαντικά από τον Δρ. John Lyftogt. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις εγχύσεις της συγκεκριμένης  τεχνικής  είναι ένα ρυθμισμένο διάλυμα  δεξτρόζης 5%,  με ουδέτερο pH 7.4.

Προλοθεραπεία: η εκφυλιστική νόσος των αυχενικών σπονδύλων και η συνδεσμική χαλάρωση  στην περιοχή του αυχένα  επουλώνονται γρηγορότερα και σταματάει η πρόκληση του πόνου. Εκτελείται με ενέσεις  διαλύματος dextrose 15% ή 25% στα σημεία του πόνου στοχεύοντας στους αδύναμους τένοντες και συνδέσμους στην περιοχή του αυχένα

Κινησιο-επίδεση και 

Θεραπευτική άσκηση μπορεί να ωφελήσει το σύνολο των πασχόντων από κεφαλαλγία, που οφείλεται σε βλάβες του αυχένα.

Πρόληψη

Ωστόσο, όπως πάντα, βοηθάει η υγιεινή διατροφή, η σωστή στάση σώματος, η γυμναστική, ο καλός ύπνος, η μείωση του συνολικού άγχους και εν κατακλείδι η καλή ποιότητα ζωής.


Γράφει η Μαλάκου Ροντούλη Δήμητρα, 

                Φυσιάτρος,  MD ,SFEBPMR


 


Αν σας άρεσε μοιραστείτε το...

Digg This Facebook Twitter Stumble Stumble

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου