• icon-alt241 055 5102
  • icon-alt
  • icon-alt
  • icon-altΣτείλτε μήνυμα
  • icon-altΒουλγαροκτονου 8A,Λάρισα

Ο πόνος στο μυοσκελετικό σύστημα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και απαιτώντας αντιμετώπιση και ίαση των παθήσεων που τον προκαλούν.

Παθήσεις όπως η οσφυαλγία, αυχεναλγία, οστεοαρθρίτιδα γονάτων-ισχίων-ώμων, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, τενοντίτιδα, υμενίτιδα, μυική θλάση, διάστρεμμα, ισχιαλγία, άκανθα πτέρνης, μεταταρσαλγία, νευροπαθητικός πόνος, ριζίτιδα-ριζοπάθεια, επικονδυλίτιδα, σύνδρομο απιοειδούς, ημικρανία και άλλες οδηγούν τους πάσχοντες σε χρήση αντιφλεγμονωδών και κορτιζονούχων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί συνταγογράφηση από γιατρό, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Επιπροσθέτως προσφέρουν μία παροδική και όχι μόνιμη αντιμετώπιση του πόνου από τον οποίο υποφέρει ο πάσχων. Παρόλα αυτά η κατανάλωσή τους συνεχώς αυξάνει με ανοδικούς ρυθμούς γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Έτσι απευθυνθήκαμε στη φυσίατρο κα Δήμητρα Μαλάκου, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με βασικό ερώτημα:

Υπάρχει τρόπος άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παθήσεων που προαναφέρθηκαν χωρίς όμως να καταφύγουμε στην λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων;

Πράγματι η λήψη των φαρμάκων που αναφέρατε, που μόνο αθώα δεν είναι, μπορεί να αποφευχθεί. Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν εμπλουτίσει τη φαρέτρα των γιατρών που έχουν ειδικευθεί στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων. Οι προσεγγίσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά και με φυσικό τρόπο τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος με φυσικό επακόλουθο τον μηδενισμό του πόνου που αυτές προκαλούν.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις μεθόδους;

Η πρόκληση πόνου στο μυοσκελετικό σύστημα έχει ως πιθανές αιτίες τη βλάβη σε νεύρα, μυς, τένοντες, συνδέσμους κι αρθρώσεις.

Με την εφαρμογή της μεθόδου PIT–perineural injection therapy– by Lyftogt στοχεύουμε στα επιφανειακά–αισθητικά νεύρα (αμμυέλες νευρικές ίνες-C fibers) που είναι τραυματισμένα και προκαλούν πόνο και νευρογενή φλεγμονή (neurogenic inflammation). Mε την εφαρμογή της τεχνικής αποκαθίσταται η φυσιολογία των αισθητικών νεύρων και οδηγούμαστε στην ίαση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου-φλεγμονής που έχει προκληθεί από τραυματισμούς στους μυς –τένοντες –αρθρώσεις λόγω της αθλητικής δραστηριότητας ή της εργασιακής απασχόλησης ή άλλων χρόνιων μη κακοήθων παθήσεων .

Ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας από την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου και ποιες οι πιθανές παρενέργειες;

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ασφαλής. Αποτελείται από μια σειρά μικρών ενέσεων υποδόρια , κάτω από το δέρμα, με χρήση ορού δεξτρόζης συγκεκριμένης περιεκτικότητας. Το διάλυμα δεξτρόζης είναι φυσικό και γενικά χρησιμοποιείται ως ορός ενδοφλεβίως στα νοσοκομεία παγκοσμίως. Η έγχυση είναι τελείως ανώδυνη, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Άρα με την βοήθεια της PIT θεραπεύεται τα νεύρα. Τι γίνεται όμως με τις αρθρώσεις, τα οστά και τους συνδέσμους; Υπάρχει κάποια μέθοδος;

Ναι, υπάρχει ευτυχώς. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή μιας άλλης θεραπευτικής προσέγγισης –της προλοθεραπείας (prolotherapy) στοχεύουμε στους χαλαρούς συνδέσμους, στις εκφυλισμένες αρθρώσεις και στους εκφυλισμένους-χαλαρούς τένοντες. Πρόκειται για αναγεννητική θεραπεία του μυοσκελετικού συστήματος μετά από τραυματισμό ή χρόνιο πόνο. Εκτελείται με ενέσεις ορού δεξτρόζης, διαφορετικής συγκέντρωσης από ότι στην προηγούμενη τεχνική, στα σημεία του πόνου. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, με χρήση τοπικής αναισθησίας. Δημιουργείται μια οξεία φλεγμονώδη αντίδραση στο σημείο του πόνου, προκαλώντας το σώμα να απαντήσει, χρησιμοποιώντας τις δικές του φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες προκειμένου να επιτευχθεί η επούλωση-ίαση της βλάβης.

Ποια ακριβώς είναι η πρωτοποριακή προσέγγιση, από ιατρική σκοπιά, που προσφέρουν οι δύο αυτές θεραπείες και που έχουν δοκιμαστεί;

Με την βοήθεια των δυο αυτών καινοτόμων θεραπειών, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε Ευρώπη και Αμερική, είναι δυνατή για πρώτη φορά, η στόχευση της θεραπευτικής προσέγγισης σε ευπαθή νεύρα και χαλαρούς συνδέσμους και τένοντες με χρήση φυσικών συστατικών, χωρίς χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης. Πιο ειδικά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η κορτιζόνη εμποδίζουν την ανάπλαση κι επούλωση των τραυματισμένων μυοσκελετικών δομών κατά την διάρκεια επιτέλεσης των συγκεκριμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και είναι αντένδειξη η χορήγησή τους.

Απολύτως ενθαρρυντικά αυτά που μας είπατε κυρία Μαλάκου, σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να ενημερώσω τους αναγνώστες σας.