Θεραπευτικά-διαγνωστικά μέσα

Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) - ηλεκτρονευρογράφημα (ΚΤΑ - ΑΤΑ)

Ηλεκτρομυογράφημα
Στο ηλεκτρομυογράφημα εξετάζεται η λειτουργία των μυών και γίνεται με την βοήθεια των ηλεκτροδίων - βελόνας για την καταγραφή της μυϊκής δραστηριότητας, ενώ στο ηλεκτρονευρογράφημα μελετάται η λειτουργία των περιφερικών νεύρων με τη βοήθεια επιφανειακών ηλεκτροδίων. Είναι ουσιαστικά η κύρια εξέταση (ΗΜΓ- ΚΤΑ - ΑΤΑ) με την οποία μπορεί να μελετηθεί ο περιφερικός κινητικός νευρώνας και ο μυς. Στηρίζεται στις ίδιες αρχές με το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μία εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη διαγνωστική εξέταση, που μπορεί να γίνει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί μόνο μία μικρή ενόχληση. Ενδείκνυται για παγιδευτικές μονονευροπάθειες άκρων (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένια νευρίτιδα, σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα κ.α), ριζίτιδες αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, μυοπάθειες, πολυνευροπάθειες (διαβητική πολυνευροπάθεια) κ.α.
Πριν από την εξέταση, είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ειδικού ιατρού για την ύπαρξη βηματοδότη , ανοικτών πληγών ή άλλων ιατρικών προβλημάτων.

Κινηματική ανάλυση βάδισης - πελματογράφημα

Πελματογράφημα
Οι πιέσεις που ασκούνται κάτω από το πέλμα μπορούν να καταγραφούν με τη βοήθεια μιας συσκευής πελματογραφίας. Ο ασθενής περπατά ή στέκεται πάνω από μία πλάκα ανίχνευσης πιέσεων η οποία περιέχει αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες για τη δημιουργία ενός δυναμικού χάρτη τόσο των πιέσεων όσο και της χρονικής ακολουθίας.
Η εξέταση της βάδισης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της κλινικής εξέτασης σε περιπτώσεις παθήσεων άκρου ποδός (πελματιαία απονευρωσίτιδα, μεταταρσαλγία, άκανθα πτέρνας, πλατυποδία, κοιλοποδία, βλαισός μέγας δάκτυλος, διαβητικό πόδι, τενοντίτιδα αχιλλείου κ.α.), πόνου στη μέση (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, δισκίτιδα, σπονδυλική στένωση, σπονδυλολίσθηση κ.α.), νευραλγιών, πόνου στο ισχίο (εξάρθρημα ισχίου, οστεοαρθρίτιδα) και στο γόνατο (οστεοαρθρίτιδα, κακώσεις χιαστών συνδέσμων ) κ.α. Περισσότερα...

Βελονισμός

Βελονισμός ωμοπλάτη
Βελονισμός είναι η διέγερση συγκεκριμένων σημείων κατά μήκος του δέρματος του σώματος χρησιμοποιώντας μίας χρήσεως, ειδικές αποστειρωμένες λεπτές βελόνες. Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής και βασικό συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM). Σύμφωνα με την TCM, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία, διορθώνονται ανισορροπίες μέσω των καναλιών που είναι γνωστοί ως μεσημβρινοί. Ο βελονισμός στοχεύει στην θεραπεία μιας σειράς συνθηκών, αν και πιο συχνά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου. Χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό  και με άλλες μορφές θεραπείας ενισχύοντας τη δράση τους.
Ο βελονισμός είναι γενικά ασφαλής όταν γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία χρησιμοποιώντας σωστή τεχνική και μιας χρήσης βελόνες. Έχει χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Είναι σπάνιο να μην ανεχθεί ο ασθενής τη διαδικασία του βελονισμού λόγω άλγους. Κατά την είσοδο της βελόνας στο δέρμα , ο ασθενής νιώθει ένα ελαφρύ στιγμιαίο αίσθημα τσιμπήματος.

Φυσικά μέσα

Φυσικά μέσα
Υπέρηχο (US) - ιοντοφόρεση:
Χρησιμοποιείται σε μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα, τενοντίτιδες, φλεγμονές αρθρώσεων, αρθρίτιδες με στόχο την μείωση του πόνου και την αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού.
Επιτυγχάνει την επιτάχυνση της επούλωσης αυξάνοντας την αιματική ροή στην πάσχουσα περιοχή, μειώνει τον πόνο μέσω της αποιδηματικής δράσης του και εφαρμόζει απαλή μάλαξη στους μυς, τένοντες και συνδέσμους.

TENS (Ηλεκτρικός διαδερμικός ερεθισμός) - Ηλεκτροθεραπεία: Είναι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από μια συσκευή για να επιταχύνει την επούλωση του τραύματος, να μειώσει τον πόνο, να αυξήσει το εύρος κίνησης, να βελτιώσει την μυϊκή δύναμη και να μειώσει το οίδημα δρώντας θεραπευτικά.

Laser: Πρόκειται για μια πηγή που παράγει τεχνητό φως, χαμηλής ισχύος, ορατό ή όχι το οποίο εστιάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα, λόγω της αποιδηματικής-αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής δράσης του, αλλά και της ενίσχυσης της σύνθεσης κολλαγόνου και πρωτεϊνών στα κύτταρα του δέρματος. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.
Χρησιμοποιείται σε εκφυλιστικές ασθένειες (οστεοαρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυοισχιαλγία), φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγkυλοποιητική σπονδυλίτιδα, επικονδυλίτιδα του αγκώνα κ.α.), σε όλες τις συνθλιπτικές κακώσεις (μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα, αιματώματα κ.α.) και σε νευρολογικές παθήσεις.

Μαγνητικά πεδία: Συσκευές που παράγουν τεχνητά μαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένη περιοχή για την επίτευξη ολοκληρωμένων θεραπευτικών αποτελεσμάτων χωρίς καμία παρενέργεια.
Εφαρμόζονται ως θεραπεία σε πρόσφατα κατάγματα για την ταχύτερη πόρωσή τους, στην οστεοπόρωση, στις εκφυλιστικές ή φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, σε μετατραυματικά ή μετεγχειρητικά οιδήματα, σε νευραλγίες, μυοσίτιδες, τενοντίτιδες, περιαρθρίτιδες κ.α.

Kinesiotaping 

Kinesiotaping
Πρόκειται για την τεχνική της κινησιο-επίδεσης με ταινία. Είναι δυνατόν να υποστηρίξουμε αρθρώσεις και μύες χωρίς την παρεμπόδιση των διαφόρων κινήσεων του ασθενή. Αυτό καθιστά δυνατόν, για το υπό θεραπεία άτομο, να συνεχίσει την σωματική του δραστηριότητα με λειτουργική υποστήριξη. Βοηθάει στην πρόληψη υπερκόπωσης των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων με την εφαρμογή της ταινίας κατά ορισμένο τρόπο. Σε οξύ τραυματισμό του μυοσκελετικού συστήματος με ή χωρίς αιμορραγία και οίδημα, η κινησιο-επίδεση με ταινία βελτιώνει την επούλωση και μειώνει τον πόνο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αποτελεσματική θεραπεία προβλημάτων αρθρώσεων και στάσης του σώματος σε παιδιά και εφήβους. Οι ταινίες δεν περιέχουν φάρμακα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε εγκύους, σε παιδιά και σε ηλικιωμένους. Συνδυάζεται και με άλλες μορφές θεραπείας όπως ψυχρά-θερμά επιθέματα, ηλεκτρο-διέγερση, μάλαξη ή άλλες φαρμακευτικές αγωγές και ενέσεις.
Επιδράσεις της κινησιο-επίδεσης : α) Ομαλοποίηση της μυικής λειτουργίας, β) βελτίωση της ροής του  αίματος, λέμφου και ενδοκυτταρικών υγρών, γ) μείωση του πόνου δ) επανάκτηση της ισορροπίας του σώματος.

Θεραπευτική άσκηση

Θεραπευτική άσκηση
O DeLateur ορίζει ότι η θεραπευτική άσκηση προβλέπεται να διορθώσει μια βλάβη, να βελτιώσει τη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος, ή να διατηρήσει μια κατάσταση ευεξίας του σώματος. Μπορεί να ποικίλλει από εξαιρετικά εξειδικευμένες ασκήσεις, που περιορίζονται σε συγκεκριμένους μύες ή σε μέρη του σώματος, μέχρι σε γενικές και έντονες ασκήσεις που μπορούν να επιτρέψουν την ανάρρωση του ασθενούς. Η θεραπευτική άσκηση επιδιώκει να επιτύχει τους ακόλουθους στόχους:
Επανεκπαίδευση της βάδισης, 
Λύση του σπασμού μυών, τενόντων και περιτονιών,
Κινητοποίηση των αρθρώσεων
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος,
Βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας,
Βελτίωση του συντονισμού,
Μείωση της δυσκαμψίας,
Βελτίωση της ισορροπίας,
Επίτευξη της χαλάρωσης,
Βελτίωση της μυϊκής δύναμης και, αν είναι δυνατόν, επίτευξη και διατήρηση της μέγιστης εκούσιας συσταλτικής δύναμης (MVC),
Βελτίωση των επιδόσεων και της λειτουργικής ικανότητας (αντοχής).
Οι τελευταίοι 2 στόχοι αντικατοπτρίζουν τη συνολική φυσική κατάσταση ενός ατόμου. Δεν έχει σημασία ποια μορφή άσκησης εφαρμόζεται αρχικά για την επίλυση των ειδικών καταστάσεων του ασθενούς. Ο τελικός στόχος της αποκατάστασης είναι να επιτευχθεί ένα βέλτιστο επίπεδο της φυσικής κατάστασης μέχρι το τέλος της θεραπευτικής αγωγής.

Massage
Είναι ο μηχανικός ερεθισμός των ιστών μέσω της ρυθμικής εφαρμογής πίεσης και διάτασης. Βελτιώνει την ευκαμψία και το συντονισμό, αυξάνει το κατώφλι του πόνου, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και επομένως βελτιώνει την μεταφορά ενέργειας προς τον μυ διευκολύνοντας την επούλωση, την επανάκτηση της σταθερότητας της άρθρωσης και την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος με αποτέλεσμα την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς.
Η επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων έχει να κάνει με συγκεκριμένες προσεγγίσεις καθώς και με τον τρόπο εφαρμογής τους. Η επίδραση της μάλαξης στο νευρικό σύστημα διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο που εφαρμόζεται, την πίεση που ασκείται και τη διάρκεια της εφαρμογής. Οι αργοί ήπιοι, ρυθμικοί και επιφανειακοί χειρισμοί μπορούν να ανακουφίσουν την τάση και να ηρεμήσουν τους μυς καθιστώντας τους έτσι πιο χαλαρούς.


Πρόκειται για μη παρεμβατική ιατρική τεχνική (minimal invasive technique) που επιτυγχάνει την ανάπλαση- επούλωση των τραυματισμένων τενόντων, συνδέσμων και  μυών, πυροδοτώντας τον φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης του οργανισμού. Γίνεται με εγχύσεις ακριβώς στα σημεία των ανατομικών αλλοιώσεων (συνήθως στα σημεία που οι τένοντες και οι σύνδεσμοι συνδέονται με τα οστά ή ενδοαρθρικά). Χρησιμοποιούνται διαλύματα δεξτρόζης, δηλαδή νερού και ζάχαρης, που είναι φαρμακολογικά αδρανή.


     Εφαρμόζεται   σε ασθενείς με :
·              κεφαλαλγία
·              ημικρανία
·              τενοντίτιδα
·              πόνο στον ώμο-αγκώνα-άκρα χείρα
·              πόνο σε ισχίο-γόνατο-άκρα πόδα
·              οσφυαλγία
·              αυχεναλγία  
·              οσφυοισχιαλγία
·              ιερολαγονίτιδα
·              οστεοαρθρίτιδα ισχίου-γόνατος-ώμου-αγκώνα
·              επικονδυλίτιδα
·              σύνδρομο απιοειδούς
·              άκανθα πτέρνης
·             αθλητικές κακώσεις
·             πρόβλημα στην κροταφογναθική άρθρωση

Εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και ιδίως σε άτομα που δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα ή να υποστούν χειρουργική επέμβαση. Δεν χρησιμοποιείτε κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη ή άλλα φάρμακα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διαβητικούς ασθενείς.

Διάγνωση:  μετά από  ενδελεχή κλινική εξέταση αποφασίζει ο ειδικευμένος στη μέθοδο γιατρός σε ποιους συνδέσμους , τένοντες και αρθρώσεις θα παρέμβει. Πολλές φορές  οι απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική, αξονική, ακτινογραφία) μπορούν να  βοηθήσουν στην επιλογή αν η βλάβη είναι μικρή.

Παθοφυσιολογία : Ο ρόλος των ινοβλαστών είναι η παραγωγή πρωτεϊνών που απαρτίζουν τη θεμέλια ουσία του συνδετικού ιστού ( συνδέσμων και τενόντων). Μια από αυτές τις πρωτεΐνες είναι το κολλαγόνο που συνδράμει στην ελαστικότητα του. Η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το κολλαγόνο ως ένα βασικό στοιχείο στις ιδιότητες αναδόμησης των περισσότερων ιστών του σώματος. Η  συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική στοχεύει στην ενεργοποίηση και πολλαπλασιασμό  των ινοβλαστών που βρίσκονται στον συνδετικό ιστό και στην παραγωγή κολλαγόνου. Πρόκειται για διαδικασία αυτοίασης του συνδετικού ιστού, παράγεται κολλαγόνο και ενισχύονται οι χαλαροί -ασταθείς σύνδεσμοι πέριξ της άρθρωσης με αποτέλεσμα την σταθερότητα των αρθρώσεων και την διακοπή του πόνου που προκαλείται από τους  ασταθείς και χαλαρούς συνδέσμους και τένοντες . Είναι νέα θεραπευτική προσέγγιση  αντιμετώπισης των "αδύναμων ¨  συνδέσμων και τενόντων με δυνατότητα επούλωσης κι αναγέννησης τους.

Τεχνική:  εφαρμόζεται στο χώρο του ιατρείου . η τεχνική δεν είναι επώδυνη και γίνεται  με τοπική αναισθησία . Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία από την πλευρά του ασθενή. Μετά την εφαρμογή της μεθόδου είναι συνετό να υπάρξει περίοδο ανάπαυσης και ξεκούρασης για χρονικό διάστημα  2-3 ημερών. Εφαρμόζεται απο ιατρούς που εξειδικεύονται και είναι πιστοποιημένοι κι εγγεγραμμένοι στην ευρωπαική εταιρεία προλοθεραπείας, στη SIPRO -ιταλικη εταιρεία προλοθεραπείας και το ίδρυμα HacketΣυχνότητα εφαρμογής της μεθόδου: η συχνότητα εξατομικεύεται ανάλογα με την βαρύτητα της βλάβης , συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες ανά 20 ημέρες περίπου.

Περινευρικές εγχύσεις-Lyftogt PI.T


Η θεραπεία-Lyftogt PI.T- επιτελείται με μια σειρά μικρών εγχύσεων αμέσως κάτω από το δέρμα, χρησιμοποιώντας  φυσικά ( natural) συστατικά. Οι εγχύσεις στοχεύουν σε οδυνηρές περιοχές όπου τα νεύρα είναι ευαίσθητα και προκαλούν πόνο. Εφαρμόστηκε  για πρώτη φορά και αναπτύχθηκε σημαντικά από τον Δρ. John Lyftogt. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις εγχύσεις της συγκεκριμένης  τεχνικής  είναι ένα ρυθμισμένο διάλυμα  δεξτρόζης 5%,  με ουδέτερο pH 7.4.
Με αυτή την τεχνική είναι δυνατή η αποτελεσματική  θεραπεία  του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου και της αναπηρίας που προκαλεί. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή της τεχνικής αποκαθίσταται η φυσιολογία  των ευπαθών νευρικών κυττάρων. Η ανίχνευση και η θεραπεία των συγκεκριμένων  αισθητικών περιφερικών  νεύρων που προκαλούν πόνο και φλεγμονή οδηγεί στην ίαση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου που έχει προκληθεί από τραυματισμούς στους μυς –τένοντες –αρθρώσεις λόγω του αθλητισμού ή  της εργασιακής απασχόλησης ή άλλων χρόνιων μη κακοήθων παθήσεων που σχετίζονται με τον πόνο.
Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί  για την θεραπεία των παρακάτω παθήσεων:
 •   αυχεναλγία
 •    κεφαλαλγία
 •    ημικρανία
 •    τενοντίτιδα
 •    πόνου στον ώμο-αγκώνα-άκρα χείρα 
 •    οσφυαλγία 
 •    οσφυοισχιαλγία
 •    ιερολαγονίτιδα 
 •    οστεοαρθρίτιδα ισχίου-γόνατος-ώμου
 •    σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα 
 •    σύνδρομο ώμου–άκρας χείρας σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
 •    σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
 •    επικονδυλίτιδα
 •    σύνδρομο απιοειδούς
 •    ινομυαλγία
Το Lyftogt ΡΙ.Τ.® περιλαμβάνει πρώτα την ακριβή διάγνωση της αιτίας του πόνου, η οποία συνήθως οφείλεται σε τραυματισμένο και  μη θεραπευμένο  αισθητικό περιφερικό  νεύρο που προκαλεί πόνο και φλεγμονή.
Κάθε θεραπεία έχει ως στόχο να εξαλείψει –εξαφανίσει  τον πόνο. Μετά την πρώτη θεραπεία, η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τέσσερις ημέρες. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες (6-8 συνεδρίες) συνήθως πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως, οδηγούν σε σταδιακή μείωση του συνολικού πόνου, με στόχο την πλήρη εξάλειψη-εξαφάνιση του και την επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινή του δραστηριότητα πλήρως. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 80-100% ανάλογα με την κατάσταση.
Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ασφαλής. Το διάλυμα δεξτρόζης 5% χρησιμοποιείται ως διάλυμα ενδοφλεβιως  στα νοσοκομεία παγκοσμίως. Εγχύουμε  το διάλυμα υποδόρια χρησιμοποιώντας βελόνα ινσουλίνης με αποτέλεσμα η έγχυση να είναι τελείως ανώδυνη, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Εγχύσεις αλλαντοτοξίνης 


Εγχύσεις υαλουρονικού οξέος 


Εγχύσεις κολλαγόνου