Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), αποκατάσταση με νέες θεραπείες
Κάθε απότομη διακοπή της αιμάτωσης σε οποιαδήποτε εγκεφαλική περιοχή ευθύνεται για την κλινική εικόνα του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που διακρίνεται σε ισχαιμικό (απόφραξη ή κρίσιμη στένωση ενός αγγείου) και αιμοραγικό (ρήξη αγγείου).

Προδιαθεσικοί παράγοντες για ΑΕΕ είναι η υπέρταση, στεφανιαία νόσος, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, αιμοραγική διάθεση, κάπνισμα, χρήση οινοπνεύματος, έλειψη γυμναστικής, στρες και παχυσαρκία.

Εκδηλώνεται με κάποια νευρολογική εικόνα. Η πιο γνωστή και μελετημένη είναι η ημιπάρεση ή ημιπληγία και οι αφασικές διαταραχές.

Για την  αποκατάσταση των ειδικών νευρολογικών ελλειμμάτων του ΑΕΕ (ημιπληγία, αφασικές διαταραχές, σπαστικότητα κ.α.) είναι υπευθυνη η ομάδα αποκατάστασης που καθοδηγεί ο φυσίατρος με στόχο την επανείσοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην προηγουμενη ζωή.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι  κοπιώδες και χρονοβόρο αλλά πολλές φορές  μπορεί εφαρμοστούν  και άλλες θεραπείες όπως η προλοθεραπεία για την ενίσχυση των συνδέσμων, τενόντων και αρθρώσεων  της ημίπληκτης πλευράς .

Η αναχαίτιση του νευροπαθητικού πόνου ( καυσαλγία –δυσαισθησία-υπερευαισθησία στην ημίπληκτη πλευρά) γίνεται με συνεδρίες  perineural injection therapy PIT by Lyftogt.

Πρόκειται για νέα θεραπεία με στόχο την μείωση του πόνου και της υπερευαισθησίας του ημίπληκτου άνω και κάτω άκρου.

Γράφει η Δήμητρα Μαλάκου Ροντούλη ,

Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης-Φυσίατρος-SFEBPMR


Αν σας άρεσε μοιραστείτε το...

Digg This Facebook Twitter Stumble Stumble

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου