Τι είναι η προλοθεραπεία;

Πρόκειται για αναγεννητική θεραπεία του μυοσκελετικού συστήματος μετά από τραυματισμό. Επίσης, εφαρμόζεται με θεαματικά αποτελέσματα και στην περίπτωση του χρόνιου πόνου.


Με την βοήθεια της προλοθεραπείας η τενοντοπάθεια, η εκφυλιστική νόσος, η συνδεσμική χαλάρωση  επουλώνονται γρηγορότερα και σταματάει η πρόκληση του πόνου.
Εκτελείται με ενέσεις  διαλύματος dextrose 15% ή 25%στα σημεία του πόνου στοχεύοντας στους αδύναμους τένοντες και συνδέσμους, και συγκεκριμένα στα σημεία πρόσφυσης  τους στα οστά . Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια  ήπια φλεγμονώδη αντίδραση προκαλώντας το σώμα να απαντήσει, χρησιμοποιώντας τις φυσικές θεραπευτικές του ιδιότητες  προκειμένου να επιτευχθεί η επούλωση.

    

                  Εφαρμόζεται ασθενείς με :·              κεφαλαλγία

·              ημικρανία

·              τενοντίτιδα

·              πόνο στον ώμο-αγκώνα-άκρα χείρα

·              πόνο σε ισχίο-γόνατο-άκρα πόδα
·              οσφυαλγία
·              αυχεναλγία  
·              οσφυοισχιαλγία

·              ιερολαγονίτιδα

·              οστεοαρθρίτιδα ισχίου-γόνατος-ώμου-αγκώνα
·              επικονδυλίτιδα
·              σύνδρομο απιοειδούς
·              άκανθα πτέρνης
·             αθλητικές κακώσεις
·             πρόβλημα στην κροταφογναθική άρθρωση

Εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και ιδίως σε άτομα που δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα ή να υποστούν χειρουργική επέμβαση. Δεν χρησιμοποιείτε κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη ή άλλα φάρμακα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διαβητικούς ασθενείς.

Διάγνωση:  μετά από  ενδελεχή κλινική εξέταση αποφασίζει ο ειδικευμένος στη μέθοδο γιατρός σε ποιους συνδέσμους , τένοντες και αρθρώσεις θα παρέμβει. Πολλές φορές  οι απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική, αξονική, ακτινογραφία) μπορούν να  βοηθήσουν στην επιλογή αν η βλάβη είναι μικρή.


Παθοφυσιολογία : Ο ρόλος των ινοβλαστών είναι η παραγωγή πρωτεϊνών που απαρτίζουν τη θεμέλια ουσία του συνδετικού ιστού ( συνδέσμων και τενόντων). Μια από αυτές τις πρωτεΐνες είναι το κολλαγόνο που συνδράμει στην ελαστικότητα του. Η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το κολλαγόνο ως ένα βασικό στοιχείο στις ιδιότητες αναδόμησης των περισσότερων ιστών του σώματος. Η  συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική στοχεύει στην ενεργοποίηση και πολλαπλασιασμό  των ινοβλαστών που βρίσκονται στον συνδετικό ιστό και στην παραγωγή κολλαγόνου. Πρόκειται για διαδικασία αυτοίασης του συνδετικού ιστού, παράγεται κολλαγόνο και ενισχύονται οι χαλαροί -ασταθείς σύνδεσμοι πέριξ της άρθρωσης με αποτέλεσμα την σταθερότητα των αρθρώσεων και την διακοπή του πόνου που προκαλείται από τους  ασταθείς και χαλαρούς συνδέσμους και τένοντες . Είναι νέα θεραπευτική προσέγγιση  αντιμετώπισης των "αδύναμων ¨  συνδέσμων και τενόντων με δυνατότητα επούλωσης κι αναγέννησης τους.


Τεχνική:  εφαρμόζεται στο χώρο του ιατρείου . η τεχνική δεν είναι επώδυνη και γίνεται  με τοπική αναισθησία . Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία από την πλευρά του ασθενή. Μετά την εφαρμογή της μεθόδου είναι συνετό να υπάρξει περίοδο ανάπαυσης και ξεκούρασης για χρονικό διάστημα  2-3 ημερών.


Συχνότητα εφαρμογής της μεθόδου: η συχνότητα εξατομικεύεται ανάλογα με την βαρύτητα της βλάβης , συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες ανά 20 ημέρες περίπου.
Φυσίατρος SFEBPRMΑν σας άρεσε μοιραστείτε το...

Digg This Facebook Twitter Stumble Stumble

1 σχόλιο :