Τι κάνουμε όταν πονάει το πέλμα μας;

Πέλμα1
Ο πόνος στο πέλμα του ποδιού είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο γρήγορος ρυθμός ζωής σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις ορθοστασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 24ωρο και οι απαιτητικές αθλητικές ή μη δραστηριότητες οδηγούν στην εκδήλωση πόνου στο πέλμα με συνέπεια τη δυσκολία εκτέλεσης των επαγγελματικών ή  άλλων εργασιών μας.
Που οφείλεται αυτός ο πόνος;

 1. Μηχανική πίεση  λόγω παραμόρφωσης όπως  πλατυποδία, κοιλοποδία, σφυροδακτυλία, πρηνισμός, ιπποποδία, πτερνοποδία.
 2. Πελματιαία απονευρωσίτιδα.
 3. Άκανθα πτέρνας.
 4. Μεταταρσαλγία- πτώση μεταταρσίων.
 5. Βλαισός μέγας δάκτυλος.
 6. Κάταγμα  κοπώσεως.
 7. Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα.
 8. Νευρίνωμα    Morton.
 9. Υμενίτιδα-Τενοντίτιδα Αχιλλείου τένοντα  κ.α

Πολλές φορές οι τοπικές διαταραχές στο πέλμα μπορεί να είναι μέρος  μιας γενικευμένης νόσου όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα , ο σακχαρώδης διαβήτης , η ουρική αρθρίτιδα και άλλα. 

Τι μπορούμε να κάνουμε αρχικά  στο σπίτι μας;
 • Ανάπαυση-αποφυγή αυξημένης δραστηριότητας-ορθοστασίας.
 • Ποδόλουτρο με χρήση χλιαρού νερού για χρονικό διάστημα 10-15 λεπτών.
 • Μάλαξη του πέλματος με μικρές κυκλικές κινήσεις με χρήση λιπαντικής λοσιόν ή κρέμας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 λεπτών.Αμέσως μετά,
 • Ασκήσεις διατάσεων του πέλματος.
  Πέλμα
 • Χορήγηση απλών παυσιπόνων-αναλγητικών, σε μικρή δόση ημερησίως.
 • Αλλαγή  παπουτσιών. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε παπούτσια με καλό "πάτημα" και κατάλληλο τακούνι όπου επιβάλλεται (βλέπε άρθρο "Τα χειρότερα  παπούτσια για τα πόδια σας").
Εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα  περιποίησης των πελμάτων καθημερινά για ένα χρονικό διάστημα και παρακολουθούμε πιθανή βελτίωση ή όχι των συμπτωμάτων. Αν επιμένει ο πόνος, θα πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικό ιατρό - εξειδικευμένο στο πελματογράφημα  ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση και η αντιμετώπιση της βλάβη , η εφαρμογή εξειδικευμένων πελμάτων και η αντιμετώπιση της με εγχύσεις προλοθεραπείας και perineural injection therapy by Lyftogt

Φυσίατρος, SFEBPRM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου